C H JANSON

Himmelen ble plutselig blodig rød; Munchs Skrik

En kveld høsten 2015 ble himmelen plutselig blodig rød her på Stabekk, og jeg assosierte straks til en av mine absolutte favoritter innen sjangeren dikt med akkompagnement. Det er geniale Ketil Bjørnstad som sto bak regien av en av de flotteste og vakreste cd utgivelser noensinne utgitt i Norge. Det var tidlig nittitall engang.

Utgivelsen er fantastisk og kanskje like så evigvarende som Munchs bilder. Det er Kari Bremnes som synger på sitt aller mest djevelske til Ketil Bjørnstads melodier, og altså med tekst og malerier av Edward Munch.

Gjennom denne platen lærte ihvertfall jeg om hvordan Edward Munch faktisk skrev vakre dikt som utgangspunkt for sine bilder. Det han egentlig gjorde, var å male sine dikt, og det er jo bare vanvittig kult. Min interesse for Munch våknet der.

Du kan lytte til musikken her, og for all del; les det medfølgende og lærerike tekstheftet. Melodien Skrik er kanskje ikke den flotteste på et album fullt av svisker, men jeg har nå gjerne en låt fra denne uslitelige platen på mine spillelister.

Skrik

 

 

«Jeg gik bortover veien med to venner
solen gik ned –
Jeg følte som et pust av vemod –
Himmelen ble plutselig blodig rød –
Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden –
så ut over de flammende skyerne
som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by –
Mine venner gik videre –
jeg sto der skjælvende av angst –
og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen».

BlodigRødStabekk - Munch

Noach
%d bloggers like this: