C H JANSON

Francis Poulenc og Oslo Domkor i Høymessen 151115 (Lydopptak)

Jeg tror nesten ikke noe som helst på tilfeldigheter, men mye på forutbestemte og kryssende linjer som gitt av unike skjebnemønstre, og med disse mønstrene som vakre, men dog fundamentale brostensgater for den frie viljes handlingsrom.

Pariseren Francis Poulenc

Som det var, hadde man i Oslo Domkirke for søndag 15. november arrangert en dyktig sammensatt høymesse integrert med musikk av pariseren Francis Poulenc, og heldigvis at jeg dro. Ved en tilfeldighet (!) kunne da messen tjene som en siste ære til ofrene i Paris terroren.

Som sagt vakkert.

De underfundige Sabian Symboler

Under alt dette igjen forteller de poetiske Sabian symbolene om kollektive skjebnemønstre og rådende energier for dagen, og hva kunne vel være mer iøynefallende presist enn symbolet for Skorpionen 24, som hersket denne dagen:

Sco 24: After having heard an inspiring individual deliver his “Sermon of the mount”, crowds are returning home.

Dane Rudhyard legger til at dette innebærer: “The need to incorporate inspiring experiences and teachings into everyday living. Suggesting what has to be done and how to do it“.

Dermed dilter jeg lydig etter Sabian og leverer mitt lille bidrag i form av en “bootleg” fra høymessen. I skrivende stund er jeg forresten på min 14. dag i vannfaste, hvilket er en fin opplevelse fordi jeg er mentalt sterk og med meget stor arbeidskapasitet.

Sabian kunne forøvrig også melde om udåden i Paris, og det skrev jeg om igår; Terror i Paris, sier Sabian. Mer Sabian symbolikk: Jason Bourne decoded.

Mystiske tilfeldigheter ved Langesund Kirke

Så oppdager jeg at organisten i Oslo Domkirke heter Kåre Nordstoga, og med ett åpenbarer seg nok en tilfeldighet av det heller oppsiktsvekkede slaget. Jeg har ikke kirkefetish, men for noen uker siden var vi en helg i Langesund, og vi gikk tilfeldigvis forbi Langesund Kirke. Der kom organisten i Bamle kirke forbi, og det endte med at vi ble med inn hvor jeg gjorde et lite opptak av hennes øving, bare for å kjenne litt på akustikken der. Denne organisten het også Nordstoga, og det viser seg at hun er søster av Kåre. Blogg om Langesund Kirke orgel.

Da har jeg med andre ord gjort to bootlegs i høst, av søster og bror i sine respektive kirker. Noen bedre?

Høymessen

Så over til de lydtekniske svisker fra høymessen. Opptaket er gjort med min nye følgesvenn Zoom H5. Mine ører er utstyrt med rundstrålende mikrofoner Primo EM172, og opptaket ble gjort i formatet 44.1/24bit.

Mikrofonene i øret produserer såkalte binaurisk opptak, som er best egnet for avlytting via hodetelefoner. Pris på kapsulene er forresten ca 100 kroner, men de låter forsyne meg bra, bedre enn mine gamle Panasonic wm61. Opptaket ble ganske ok, men jeg trøblet litt med H5 noen ganger underveis. Ikke noe å bry seg om.

Det skal også bemerkes at jeg tilfeldigvis (!) hadde flaks der på annen rad, hvor jeg fikk besøk av en dreven kirkegjenger med lang erfaring fra korvirke. Meget bra sang i venstre kanal satte en ekstra spiss på opptaket.

Her kommer noen utvalgte spor:

Vivanne Sydnes og Oslo Domkor om Poulenc’s musikk

Fint foredrag av Sydnes,  ispedd “live” eksempler fra koret. Fiffig!

Preludium og prosesjon. Inngangssalme

 

20151115_115035_HDR

Kyrie Elison m.m.

GradualSalme

Nattverd

Slutningssalme og postludium

 

Hele høymessen

På forespørsel.

 

Noach
%d bloggers like this: