To be approached with curiosity and open-mindedness.

Spades-Descention

SPADE MUSINGS

Ruter #1 - Trafikantens forglemmelser

Da jeg forleden var innom trafikanten.no for å finne neste avgang for buss #121, ble opplevelsen så dårlig at det hele endte med verbale utblåsninger. Muligens la jeg på litt ekstra fordi husets iPhone ekspert var i nærheten med moderne opptaker-utstyr.

 

Katta kan snakke for seg selv, men for å slippe´n litt ut av sekken, går jeg rett på noen forbedringstips:

De fotspor i duggen gir god beskjed …

Et viktig element i programvareutvikling er persistens; det å huske brukerens aksjoner og preferanser fra et besøk til det neste. Det kan være ganske kjedelig å drive med, men kan resultere i brukervennlige tjenester og blide kunder.

Her glipper det for Trafikanten, som ikke husker noenting av det jeg driver med der inne, og følgelig behandler meg som en førstegangsbesøkende. Hver gang. 

Jeg er et vanedyr og jeg bor stadigvekk ved Clausenbakken, hvilket skulle bli til sannsynlighetsovervekt for at jeg vil fortsette der jeg slapp sist. Stikkordet her i traktene er rute #121.

Riktignok tilbys “lagre favoritt”, men de sirlige favoritter møter deg ei ved døren neste gang. De er gjemt vekk på innsiden av noe som heter Reiseplanlegger.

Tips: Husk det jeg gjør; notér mine spor før duggen fordamper, og avled derav mine preferanser. Vis meg dette fortløpende.

La meg taste rute#

Som oftest ønsker jeg 1-klikk´s tilgang til rutetabellen for buss #121, og det noe faderlig fort, akkurat som på holdeplassen. Kanskje en tabell med (de neste) avganger i begge retninger, og gjerne med favoritt-holdeplassen i fokus.

Det er altså kun buss #121 som stopper her ved Clausenbakken, og dette er temmelig godt kjent i lokalbefolkningen. Likevel kan man velge mellom buss og hus, hva nå sistnevnte måtte bety? Jeg valgte ihvertfall buss, tastet inn Sandvika som destinasjon, og fikk opp buss #121. Som om jeg ikke visste det …

Med skarp retorisk undertone spør jeg derfor slik: Hva er enklest, å velge “avgang” og skrive “Clausenbakken (buss)”, eller å taste inn “121” ?

Tips: La meg taste rute# og det vil gå godt og man får leve lenge i landet!

Ja takk til sanntids informasjon

Bare for å være på den sikre siden ønsker jeg herved å presisere at det ikke er nødvendig å be meg om lov til å vise sanntid via egen give-it-to-me-trykkeknapp.

Tips: Gi oss intelligent automatikk. Bare vis trafikkstatus hele tiden; brutalt, ærlig og ubedt, for eksempel i parentes til høyre for planlagt rutetid. Informasjon fra sann tid er en ypperlig tjeneste, fordi jeg spør med hele meg: “Rekker jeg neste buss eller skal jeg sette på kaffe, her i 1-times-avgangsland?”

Ikke still 1001 spørsmål hvis jeg ber om 1 ting

Trafikantens tilsvar på selv den enkleste forespørsel er avkreve den besøkende svar på en anselig mengde spørsmål, hvorav de fleste er redundante. Her er et morsomt eksempel:

Ruter# feil - husker ikke brukerens preferanser

Idet #121 er identifisert som avgang og jeg skriver destinasjon Sandvika, hvorfor da tilby destinasjoner som Sandvika i Bamble og 17 andre totalt uaktuelle alternativer ? Hæ ? Det er sikkert en fin sandstrand der nede i Bamble, men det er jo ikke dit jeg skal i dag.

Det er absolutt helt sikkert at jeg mener Sandvika i Bærum.

Et bittelite databasefilter og Trafikantens programvare kunne selv tatt den tunge jobben med å oppdage at rute #121 på sin ville ferd på tvers av takstsoner hverken er innom Bamle eller Jevnaker. Hvis det er for krevende å sortere på rute# kunne man jo ta en titt på den der ip-adressen?

Tips: Spar oss overflødighetene. Gi ett svar på ett enkelt spørsmål, one-to-one, eller 121 som vi sier her ved Clausenbakken.

Klikke på grafikk er gøyalt

Et blekt minne trenger på fra glemselen. Som bygutter festet vi skiene på utsiden av trikken på Majorstuen, tre par på en reim hvis det var trengsel, og så pugget vi stasjonsrekkefølgen på vei til Frognerseteren for å få tiden til å gå. Det bare ble slik fordi det i alle vogner hang en flott grafisk plakat med stasjons-rekkefølgen for de tre vestvendte ruter. For alt jeg vet henger’n der ennå.

På NSB lokal tog finnes det faktisk en lignende plakat anno 2012, men den er kun for reisende med overutviklet langsyn eller for dem som tok med kikkert.

Tips: Så altså, som et ekstra pluss, hva med å erstatte Trafikantens tunge rullgardiner og tørre tabeller med vakker grafikk i form av en  lesbar, klikkbar og ikke minst lynrask grafisk stasjonsoversikt? Her er forslaget:

Jeg taster #121 og Trafikanten.no splæsjer stasjonsrekkefølger og tidspunkter i alle retninger, vips ferdig med Clausenbakken som verdensnavle. Og ved neste besøk ligger alt dette allerede ferdig servert på sitt aller mest persistente. Hadde ikke det vært kult?

Et utgangspunkt kunne jo være Holmenkollbanens legendariske plakater, sikkert pønsket ut på 50-tallet eller så.

Klikke på grafikk er ikke alltid gøyalt

Denne artikkelen nærmer seg avsnittet for spesielt interesserte og Sporveiens ansatte, og jeg tror det var omtrent her at katta ble tatt opp. Jeg har nettopp tastet Reiseplanlegger og Clausenbakken, og så trykker jeg spent på grønn søkeknapp.

Hadde jeg vært Trafikanten, tror jeg uten å skryte veldig at jeg hadde truffet følgende beslutning med lav risikoprofil: “Kunden skal sannsynligvis enten den ene eller den andre veien. Nå skal vi se … Jeg tar sjansen og viser’n begge retninger for de neste fem avgangene. Jeg legger på litt imponator effekt ved å vise faktisk forsinkelse i øyeblikket”.

Isteden blir vi invitert på en luftig ferd mer eller mindre via Google Earth, slik at vi kan finne frem til dit vi skal, slik at Trafikantens programvare først kan vise frem hvor stort og mektig Ruter#’s rutenett er, og deretter kan finne riktig retning og ditto tabell. Gratulerer.

Tips: Cut the crap.

Se selv (hundrevis av stasjoner er allerede fjernet for oversiktens skyld):

Ruter

 

Slutt å mas!

Det er muligens bare en liten bug at man tvinges til å velge avgangs-alternativ fra lister som kun har ett medlem; forgjettede Clausenbakken?

ruter trafikanten

 

Hva med litt holdeplass-mimikk ?

På den positive side ser man jo at det ligger gode tjenester på lurk bak den litt klossete, men akk så internett-ordinære brukerflaten. De tusen spørsmåls taktikk er blitt en farsott, for ikke si online live-virus. Trafikanten er bare en av mange tjenester med tvilsom brukerflate.

Den korteste av de korte oppfordringer er derfor denne: Gjør det enkelt for den reisende. Færre tastetrykk gir bedre opplevelser.

Mange holdeplasser i Oslo området er i grunnen ganske bra konstruert, og lettfattelige. Man får raskt oversikt over situasjonen. “Rute #121 går om 3 minutter” blinker vakkert i orange, noen smiler pent, og på en god dag fomler jeg kanskje etter åpningsreplikken.

Hva med litt online holdeplass-mimikk på Trafikanten.no?

Takk, takk.

 

PS: De neste 10 forbedringstipsene finnes her

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: