To be approached with curiosity and open-mindedness.

Spades-Descention

SPADE MUSINGS

Mysteriet med Candy og de krympede ullgenserne

Verden er sjelden helt som man tror den er. Kanskje er den nesten aldri det. Og når ting går galt trenger vi – som oftest på menneskelig svikt – noen andre å skylde på. Slik har det alltid vøri, og slik vil det alltid bli, i all si ti: Den uskyldige fer svi. (Prøysen)

Her et lite eksempel fra min egen liste med misforståtte virkelighetsoppfatninger.

Problemene begynte for mange år siden, omtrent da vi fikk en flunkende ny Candy vaskemaskin i hus.

Dette er italiensk sukkertøy. Visstnok. Ikke den dyreste av dem, og vi synes dessuten å erindre en nesten umerkelig hoderysten fra Elkjøp ekspedienten idet vi spurte i vei om kvalitet og slikt. Jo, i ettertid er vi ganske sikre på dette.

Termostaten fungerer ikke på Candy vaskemaskin

 

Problemet var at mine ullgensere plutselig begynte å rade opp i nye og krympede utgaver. Vi hadde 3 små barn i huset som tok mye tid, så til å begynne med tok jeg det ikke så tungt, selv om ullgenserhylla begynte å bli vel slunken. Jeg fant det naturlig at “noen” kunne gjøre vaskefeil  i min disfavør gitt alle småtassene.

Det ligger jo da i kortene at jeg selv ikke var særlig innvolvert i bruken av denne Candy’n, men at min kone var svært mye å se der nede i vaskekjelleren.

Mørke mistanker

En tre-fire gensere ut i raden begynte jeg å fatte stor mistanke. Noe var galt med familiens tøy-vaske-ritualer, og i mitt stille tenkte jeg det jeg tenkte. Her var det “noen-og-gjett-hvem” som hadde slurvet med innstillingen og vasket ull sammen med hvitvasken på seksti. Igjen og igjen, og dette var jo veldig alvorlig. 

Dyre, fine gensere, dette her, og særlig var det en koksgrå Bennetton jeg var veldig glad i. Synet av denne i nykrympet utgave brakte meg følelsesmessig totalt ut av balanse, men heldigvis var jeg alene den gangen. Alt i alt tenkte jeg likevel at her var det om å gjøre å trå litt forsiktig.

Istedenfor å erklære mine mistanker, foreslo jeg derfor ganske nobelt at her kunne det rett og slett være en feil med maskinen, og at jeg heretter kunne tilby meg å avlaste med håndvask av de kosteligste av ullplaggene, særlig mine egne. Problemet var således løst i årevis.

Lyden av skrapende metall

Inntil en gang ifjor. Vi hadde hørt for lenge på lyden av et kronestykke på vidvanke mellom tromlen og gummiforinger, og satte oss ned for å se på Candy “TV” og finne ut av dette. Da oppdaget vi omsider noe annet og ganske interessant, nemlig at temperaturen bare steg og steg, til nivåer langt over de førti gradene vi hadde stilt inn på.

Hva i hel…, en maskin med ødelagt termostat ?

Termostat med fabrikkfeil fra italienerne

Io parlo solo l’Italiano! Plutselig sto det klart. Akkurat denne vaskemaskinen av merket Candy hadde aldri hatt en fungerende termostat. Vi hadde kjøpt katta i sekken den gangen. Vi har forøvrig huset fullt av mandagsutgaver, så noen kjempeoverraskelse snakker vi ikke om her.

Ihvertfall kunne vi dermed rulle opp hele mysteriet med de fordømte krympede ullgenserne, og forøvrig be pent om unnskyldning til “noen” for i det hele tatt å ha tenkt missstenkelig tanker med tredobbel s.

Dessuten fant vi noen småkroner vi egentlig ikke hadde som vi brukte på en Samsung med kortprogram. Bonna sera e chiao, Candy! Go Samsung, go!

Hvem er Den Skyldige ?

Nå har jeg vært ganske sikker på at det er Candy som har skylden for tragedien med alt dette s-ull-balla-tull, men idet dette skrives, husker jeg igjen at alt ikke alltid er som man tror. Derfor har jeg begynt å lure på om Candy kan være like opprørt som jeg var den dagen. Kanskje en av deres underleverandører fra Asia ikke leverer fungerende termostater eller vaskemaskin computere, og så får Candy skylda for dette over hele Europa?

Kanskje det bare er en forvirret ånd som roter til vår vaskekjeller, og Candy er egentlig in-the-clear ?

Ikke godt å vite og vi lener oss igjen på Prøysen som forsøkte seg med denne:

Det er snekker’n !

 “Den største skylda hadde snekker’n, som lagde stega ta råtne bord”. Hør mer med Notodden Blues Band, fra den beste Prøysen cd noengang utgitt; Med blanke ark.

Med Blanke Ark - Sanger av Alf Prøysen

 

Spotify: Notodden Blues Band – Den Skyldige     

Wimp:  Notodden Blues Band – Den Skyldige

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: